Anders dan anders

Vier vrijgezelle broers tussen de 45 en 70 jaar, die ook nog eens bij elkaar wonen in de boerderij van wijlen hun ouders. Dat is best bijzonder, anders dan anders. Ik zag ze in het tv-programma 'Goed volk', waarin de Vlaamse kok Jeroen Meus met hen praat en voor hen kookt.

De broers blijken helemaal niet van 'bijzonder' en 'anders´te houden, liever´altijd hetzelfde´. Als er wordt gekookt is dat steevast groentesoep, vlees, sperziebonen en aardappelen. "Want", zegt een van de vier, "we houden niet zo van verandering. Als het goed is voor één keer, is het goed voor altijd." Dán zet Meus zich achter het fornuis en maakt vol-au-vent, maar wel heel anders dan anders. De broers zijn er stil van.

Iets ervaren wat je nog niet kent, vind ik interessant. Veranderen betekent bewegen: je kunt meegaan in die beweging, je blik verruimen en je laten verrassen; of het aan je voorbij laten gaan. Dán eet je altijd hetzelfde. Dat is niets voor mij, ik houd juist van anders dan anders, van afwisseling en verandering. In deze nieuwsbrief is 'dát het leidende thema. In relatie tot mijn werk natuurlijk.

 

Ons hoofd is rond zodat ons denken van richting veranderen kan. Rainer Maria Rilke, dichter 1875-1925

 

Redacteur

Hoe ver kan ik gaan?

Ik schrijf teksten, maar ben ook redacteur. Op verzoek fileer ik een tekst die iemand anders heeft geschreven. Als redacteur kijk ik kritisch naar zinsbouw en spelling, naar toonzetting, begrijpelijkheid, en naar opbouw van het geheel. Als redacteur ben ik eigenlijk iemand 'van buiten' die de lezers vertegenwoordigt. 

 

Voordat ik voor je aan de slag ga zal ik altijd vragen: hoe ver mag ik gaan? 

Van correctie tot make-over

Redigeren is ‘veranderen’ en daarin zijn natuurlijk grenzen! Die bepaal je zelf. Er zijn vier mogelijkheden: minimum-, basis- en maximumredactie. Van de laatste lees je verderop een voorbeeld. Ten slotte bied ik - voor we durft! - nog een plusvorm.

Ook eindredactie
Misschien heb je niet alleen een redacteur nodig, maar (ook) een eindredacteur. Iemand die je de touwtjes in handen kunt geven bij het hele productieproces van je mediaproduct. Iemand die coördineert, controleert en andere redacteuren aanstuurt. Meer over eindredactie.

Heb je een tekst waarmee je worstelt? Waarvan je niet goed weet of je de goede invalshoek hebt gekozen, en of de taal wel aansluit bij de doelgroep die je wilt bereiken? Ik kan helpen. 

Ik heb een (eind)redacteur nodig. Kunnen we eens praten?

Ideetje?

Mini-portretten op Facebook

Een leuke manier om lezers kennis te laten maken met je bedrijf of organisatie is een 'portretreeks' op je Facebook-bedrijfspagina. Weer eens iets anders.

Wil je voorbeelden zien? Dat kan! Voor het ministerie van Binnenlandse Zaken schreef ik negen van die portretjes van gemeenteraadsleden, onder meer over Roelie Bosch (Almere), Dennis Chafiâ (Westland) en Marian Pater (Zwijndrecht). Dit als aanloop naar een congres van BZK. Elke week verschenen een paar portretjes, in woord en beeld op de BZK-Facebookpagina. 

 

Taaltip

Wanneer schrijf je eraan en wanneer er aan?

En wat als er nog meer woorden bij staan? Wat moet er bijvoorbeeld aan elkaar in er aan toe komen? Alvast een antwoord: het is eraan toekomen.

De regels voor het aan elkaar of los schrijven van er + een voorzetsel zijn heel in het kort:

  • Er wordt vaak aan een voorzetsel vast geschreven: eraan gewend zijn, erbij zijn, enz. Dit geldt ook voor hier, daar en waar + een voorzetsel.
  • Als er nóg een voorzetsel in de zin voorkomt, hoort dat vaak bij het werkwoord in die zin: we zijn eraan toegekomen, dat ze erbij aansloot, dat hij ervoor uitkwam, enz. 

Bron: Onze Taal

 

Reisagenten zouden er beter aan doen ons te vragen wat we willen veranderen in ons leven dan simpelweg waar we naar toe willen gaan. Alain de Botton, Brits schrijver en filosoof 1969 -

 

Redactie maximum

Een mooi voorbeeld

Ze had eenentwintig interviews gehouden en een aantal bijeenkomsten georganiseerd, onder meer over de ervaringen van zorgorganisaties en de gemeente Den Haag met de Wmo 2015. Vervolgens stond Mieke Verhagen (insento) voor de mooie taak de vergaarde informatie in een verslag te verwerken.

Voor deze rapportage had ik iemand nodig die kritisch mee kon kijken. Naar de opzet en de indeling, en naar de tekst zelf. Iemand die de redactie van het omvangrijke verslag op zich wilde nemen. Ik kende Carla van een andere opdracht en wist dus wat ze kon. Ze had afstand tot het onderwerp, en ik durfde haar de vrijheid te geven om te schrappen, teksten te verplaatsen, her in te delen. En terecht! Na een fijne samenwerking met Carla kon ik pas geleden met een tevreden gevoel het verslag aanbieden aan mijn opdrachtgever, de gemeente Den Haag.”  Mieke Verhagen 

Ik moet veranderen om hetzelfde te blijven. Willem de Kooning
Nederlands-Amerikaans kunstschilder 1904-1997

 

Generalist

Of gespecialiseerd?


'Ben jij gespecialiseerd in een bepaald soort teksten?' Die vraag krijg ik nogal eens. Nee, ik schrijf niet in het bijzonder voor een specifieke doelgroep, ben niet gericht op een bepaald vakgebied, geen specialist in het schrijven van bijvoorbeeld levensverhalen of artikelen. Ik houd van afwisseling in tekstgenres, onderwerpen, uitgangspunten. Ik ben een generalist. Vanuit welke hoek een opdrachtgever mij ook vraagt om hem of haar te helpen bij de communicatie, ik ben per definitie geïnteresseerd.

Als ik mijn werk van de afgelopen tijd bekijk zie ik dan ook een gevarieerde groep klanten die graag met mij samenwerken. Ik houd van verandering af en toe.

 

Nieuwe woorden?

En een misser

Op allerlei plaatsen kom ik woorden tegen die ik niet ken, maar wel begrijp. Nieuwe woorden misschien? Klusrijp - weesfietsenaanpak (wat een intreurig woord) - eilandterrassen (niet betekenend: terrassen op een eiland).

 

En een misser in een t.v-journaal: "Het slechtst denkbeeldige scenario dat je kunt bedenken ..."

 

Haagse krachtpatsers

Over hoe levens veranderden

In de reeks Haagse krachtpatsers vertel ik verhalen over mensen die een ingrijpende verandering in hun leven meemaakten. Nicole bijvoorbeeld stond met haar werk aan de rand van de afgrond. Tot een vriendin belde en ze een idioot soort uitdaging aanging.

En dan Christine. Zij sloot zich tien jaar geleden aan bij een bouwbrigade om in Nicaragua mensen te gaan helpen. Daar ontmoette ze iemand die haar leven op z'n kop zetten. Was het liefde?

 

Haagse krachtpatsers zijn verhalen in woord en beeld. De foto's zijn van fotograaf Loes Schleedoorn

Kent u ook zo'n krachtpatser? Iemand met een ‘twist’, een echte ommekeer, in zijn of haar leven? Of bent u er zelf een? Laat het me weten. Ik schrijf het verhaal graag op.
 

Wat een 'oelewapper'!

Wat betekent het en waar komt het vandaan?

Is het erg als iemand je een oelewapper noemt? Een compliment is het niet, maar er zijn ergere scheldwoorden. Want dat ís oelewapper van oorsprong: een scheldwoord. Het betekent ‘sufferd’, ‘sukkel’, ‘slome duikelaar’. Het is ergens in de twintigste eeuw ontstaan. 

 

Het eerste deel van oelewapper is volgens het Etymologisch Woordenboek van het Nederlands waarschijnlijk het verouderde tussenwerpsel oele. Vroeger werd ‘ja, oele’ ongeveer gebruikt zoals wij nu ‘ja, dáág’ gebruiken: ‘het mocht wat, ik geloof er niks van, zoek het maar uit.' Het tweede deel wapper is een verouderd woord voor ‘slungel’.

 

Bron: Onze Taa

 

Klopt dat wel?

'Ik ben een enorm buitenmens'

Om dit zinnetje - een quote bij een artikel - moest ik gniffelen. Ik zag hier namelijk direct een kolossaal, reusachtig iemand voor me, die lange wandeltochten maakt op stevige schoenen, bergen beklimt, duinlandschappen verkent. Maar dat bedoelde de geïnterviewde natuurlijk niet. Want wanneer zeg je nu van jezelf dat je gigantisch bent?

Boosdoener is het woord 'enorm'. Dat kan tot twee woordsoorten behoren:

het is een bijvoeglijk naamwoord of een bijwoord. En de betekenis van de zin verandert, afhankelijk van welke woordsoort je denkt dat het is. In mijn interpretatie hoort enorm bij buitenmens en is het dus een bijvoeglijk naamwoord. Maar het gaat hier om iemand die de liefde voor buiten zijn tot karaktertrek heeft verheven. Enorm is hier een bijwoord en betekent 'zeer', 'bijzonder veel'. We hebben hier dus te maken met een buitenmens in de hoogste graad! 

 

Als de mensen de dingen niet kunnen veranderen, veranderen ze de woorden. Jean Jaurès, Frans socialistenleider en parlementslid 1859-1914

 

Zin in koffie? Van harte welkom!

 

 

Dialoog tekstbureau

Oranjestraat 3

2514 JB Den Haag

t: 070- 4278661/06 50420581

e: dt@xs4all.nl

w: www.dialoogtekstbureau.nl