Over illusies gesproken

Beste [VOORNAAM],

In 2016 nam ik me voor je vier keer per jaar te verrassen met een nieuwsbrief. Dat is niet gelukt, het bleek een illusie. Nu denk ik niet dat je het me kwalijk neemt; je ontvangt vast genoeg andere nieuwsbrieven in je mailbox. Toch hoop ik ook dat je af en toe gedacht hebt: 'waar blijft toch de volgende nieuwsbrief van Dialoog tekstbureau?' Want ik koester wel de illusie dat je mijn berichten waardeert!  

Een fortuinlijk 2019!

Dat was 2016. Het is drie jaar later en met plezier stuur ik je nu de tiende editie. Die begin ik met de wens uit te spreken dat je een 'fortuinlijk' nieuw jaar tegemoet gaat. Een jaar waarin het geluk je zal toelachen, op alle fronten!

 

Filmset in Riga

Thema van de nieuwsbrief is - je raadt het al - 'illusies'. Filmbeelden, die ik associeer met illusie, vrolijken de teksten op. 

Dat idee kwam bij me op toen ik afgelopen zomer in Riga, Letland, was. Ik logeerde er in een hotel dat er vol mee hing, met (stok)oude filmbeelden. Het hotel had ooit gediend als filmset voor (de Russische versie van) 'Sherlock Holmes'. Toen moesten ze daar even de illusie van Hollywood gehad hebben. Lees verder voor nog meer illusies.

 

Schrijfster dacht in Roemenië een Picasso te vinden

 

Voor mijn serie Haagse krachtpatsers sprak ik schrijfster Mira Feticu. Zij was pas geleden in het nieuws omdat ze misschien wel de verdwenen Picasso gevonden had die in 2012 uit de Kunsthal Rotterdam was gestolen. Met de aanwijzingen van een anonieme briefschrijver op zak was ze naar Roemenië vertrokken. Om daar, samen met journalist Frank Westerman, in een klein dorp de vermeende buit op te graven. Maar wat ze vonden bleek namaak. Over illusies gesproken!

 

Lees hier het verhaal dat ik over Mira schreef.

 

Verder in deze nieuwsbrief

 • Schrijven op B1-niveau
 • Een andere manier om terug te kijken op een opleiding: vijf verhalen voor BZK
 • Plensbuiparfum - Illusie of werkelijkheid?
 • Website Haags Groene Kruis Fonds
 • Een topjaar voor eikels, de grappigste taalkronkels uit de media
 • Alles behalve een illusie: artikel over de 'HUP'
 • Weetje: Magneetwoorden 
 

"Taal wekt vaak de illusie dat we redelijk accuraat en feitelijk de werkelijkheid in woorden kunnen gieten. In feite zijn onze beschrijvingen alsof we de zonnebloemen van Vincent van Gogh proberen na te schilderen met een verfroller: niet bepaald een precisiewerk." (Rob Wijnberg in De Correspondent van 19 februari 2015)

 

Schrijven op B1-niveau, kan dat?

Soms krijg ik de vraag een tekst te schrijven op 'B1-niveau'. Maar wat is de vraag dan eigenlijk?

 

Waar staat B1-niveau voor?

Het begrip ‘schrijven op B1-niveau’ is afgeleid van het Europees Referentiekader, een manier om de beheersing van een vreemde taal te meten. Iemand die een taal op B1-niveau beheerst, kan zich redden in alledaagse situaties en begrijpt eenvoudige, korte zinnen. De aanduiding B1-niveau staat dus voor de taalvaardigheid van iemand in een vreemde taal, niet voor het taalniveau van een tekst.

Verschillende antwoorden

Er zijn verschillende methoden die zouden kunnen beoordelen of de tekst aan de 'B1-normen' voldoen.  

Wat bleek bij vergelijking: toegepast op een en dezelfde tekst bleken er totaal verschillende antwoorden uit te komen. Misschien is het dus wel een illusie om als schrijver een B1-keurmerk te verdienen. 

 

Begrijpelijk schrijven, het kan!

Helder en begrijpelijk schrijven - zodat heel veel mensen begrijpen wat je bedoelt - kan heel goed. Ook zonder dat je het benoemt als 'schrijven op B1-niveau'. Een paar tips.

 • Schrijf korte, actieve zinnen (richtlijn: maximaal 15 woorden).
 • Zorg voor een logische opbouw: zet het belangrijkste vooraan in een zin.
 • Gebruik woorden die veel vóórkomen; schrijf zoals je zou spreken.
 • Houd je alinea’s kort en gebruik tussenkopjes.
 • Bedenk voor wie je schrijft: zijn het bijvoorbeeld beleidsambtenaren, inwoners van een gemeente of leerlingen van een school?
 

Leidinggeven in de praktijk, vijf verhalen

'Wat kwam je tegen toen je begon als leidinggevende? Miste je kennis of vaardigheden? Wat voor leider bén je eigenlijk?'. Deze vragen stelde ik deelnemers aan het ‘Programma voor beginnend leidinggevenden bij het Rijk’. In vijf interviews gaven Conny Olde Olthof, Sara Offermans, Daniel Borst, Olger van Dijk en Richard Breedijk mij openhartig antwoord op wat ik nog meer wilde weten. Of dit programma hen verder had gebracht bijvoorbeeld, en of het geleerde in de praktijk werkte. Deze fraaie opdracht deed ik voor het ministerie van Binnenlandse Zaken. 

 

 

Misschien vindt u dit ook voor uw eigen organisatie een leuke manier van terugkijken op een opleiding of cursus? Ik werk graag mee!
 
 

Plensbuiparfum

Illusie of werkelijkheid?

Het was lang warm en droog de afgelopen zomer. Maar het ging ten slotte toch regenen! Misschien heb je het toen ook geroken: het plensbuiparfum. Op 9 augustus was het bij Van Dale het Woord van de Dag.

 

'Plensbuiparfum' verwijst naar de typische aardgeur die bekendstaat als petrichor. Een geur uit duizenden en bijna iedereen vindt het lekker: fris en zoet, maar ook prikkelend en aards. Sommigen zeggen omdat die ons onbewust terugbrengt naar de oertijd. 

 

Website Haags Groene Kruis Fonds


"We hebben eerder plezierig samengewerkt aan de website van Saffier. Ik denk dan ook aan jou nu ik bezig ben met de website van het Haags Groene Kruis Fonds. Die krijgt een nieuwe vormgeving, en ook de teksten zijn aan redactie toe. We willen graag dat ze toegankelijker en uitnodigender worden dan ze nu zijn. Kun je helpen?" (Ria van Haaften)

 

Ik vond het een mooi compliment dat deze eerdere opdrachtgever zich de goede samenwerking herinnerde. En natuurlijk kon ik helpen! Inmiddels is de klus geklaard.

 

Een website opfrissen is geen landurig karwei. Laat mij helpen!

Een topjaar voor eikels

De grappigste taalkronkels uit de media

Zere nek komt niet door kussen. Politie haalt slang uit stofzuiger – De redactie van Onze Taal ontvangt maandelijks een dik pak knipsels met hilarische taalkronkels, ingestuurd door de lezers van het tijdschrift. Die kronkels komen overal vandaan: uit de krant, van internet, uit winkels en van de straat. De allerleukste kronkels uit de laatste zeven jaar zijn nu gebundeld in het boekje Een topjaar voor eikels, uitgegeven door Genootschap Onze Taal.

 

"Woorden die steeds worden herhaald lijken wel een melodie te krijgen. Die illusie ontstaat doordat de woordbetekenis uitdooft."

"Wat gebeurt er tijdens de spraak-wordt-zang-illusie in iemands hoofd? Heel kort: na een paar herhalingen hoort diegene de woorden niet meer als woorden met een betekenis, maar als losse lettergrepen met een ritme. En die klinken of ze een melodie vormen."

Ellen de Bruin in NRC, 11 juni 2018.

 

Een artikel over de 'HUP' - Alles behalve een illusie


Niets is zo reëel als de de Handleiding Uitvoeringsprocedures. Vraag het iemand van Burgerzaken bij een gemeente en die weet onmiddellijk waar je het over hebt.

Ik had geen idee wat het was. Totdat de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken (NVVB) mij vroeg een interview over dat onderwerp te doen met drie heren van de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens. Zij hadden die HUP (zoals ze haar bijna liefkozend noemden) helemaal herzien. En dat was voor gemeenten, die de persoonsgegevens bijhouden van hun inwonenden, een blij bericht!

Zij wisten het mij zo helder uit te leggen, dat ik er zelf ook enthousiast over werd. Wil je ook weten wat de HUP is? Lees dan mijn artikel dat verscheen in magazine B&R van de NVVB.

 

 

 

 

Magneetwoorden

Ken je ze?

"Magneetwoorden zijn woorden die het gewenste gedrag helpen aantrekken in plaats van afstoten", volgens taalexpert bij gedragsverandering Jeanine Mies. "Je kunt bijvoorbeeld een organisatie 'Stichting Zwerfafval' noemen, maar 'Nederland Schoon' werkt beter." Taalexperts keken naar een aantal geslaagde reclamecampagnes van het afgelopen jaar die gebruikmaken van magneetwoorden. In een podcast vertellen ze erover. Heel interessant!

 

Een taal leren tijdens je slaap, het klinkt fantastisch, maar het zal hoogstwaarschijnlijk een verre droom blijven. (Volgens een studie van de Université Libre de Bruxelles)

 

Dank voor het lezen en graag tot ziens!

 


 

Dialoog tekstbureau

Oranjestraat 3

2514 JB Den Haag

t: 070- 4278661/06 50420581

e: dt@xs4all.nl

w: www.dialoogtekstbureau.nl

 

 

Afmelden